Vaccination af hund


Der er mange meninger om, hvor lidt og hvor meget vores hunde skal vaccineres. Her får du fakta om de sygdomme vi kan vaccinere imod og vores anbefalinger til vaccinationsprogram.

Hundesyge (Canine Distemper): Dette er en meget smitsom virussygdom, som ikke kan behandles, hvis din hund først rammes. Hundesyge har gennem tiden optrådt som epidemier, men fordi næsten alle hunde i dag vaccineres, ses den nu kun sporadisk. Vi anbefaler, at alle hunde vaccineres. Hvalpen vaccineres ved 8, 12 og 16 ugers alderen derefter hvert 3. år.

Parvovirusdiarre: Dette er en smitsom tarmbetændelse, som kan være fatal for hvalpe, unge, ældre og svækkede hunde. Vi anbefaler, at alle hunde vaccineres. Hvalpen vaccineres ved 8, 12 og 16 ugers alderen derefter hvert 3. år.

Leverbetændelse: Smitsom leverbetændelse, som skyldes et adenovirus. Vi anbefaler, at alle hunde vaccineres. Hvalpen vaccineres  ved 8, 12 og 16 ugers alderen derefter hvert 3. år.

Kennelhoste: Er en smitsom luftvejsinfektion som kan skyldes en kombination af flere forskellige bakterier, virus og mykoplasmer. Vi kan beskytte mod de vigtigste af disse:
  • Parainfluenza: en virus, som ses ved de fleste tilfælde af kennelhoste. Vi anbefaler at hunde, der jævnligt møder andre hunde beskyttes med denne vaccine. Hvalpen vaccineres  ved 8, 12 og 16 ugers alderen derefter hvert år.
  • Bordetella Bronchiseptica: er en bakterie, som hyppigt isoleres ved kennelhoste. Hunde, der skal på udstilling, kennel eller andre steder, hvor hunde skal opholde sig tæt sammen anbefales denne vaccine, som gives som en næse-vaccine. 
Leptospirose: Skyldes en form for bakterie, som kaldes en spirokæt. Der findes flere forskellige typer. Bakterierne angriber primært nyrerne og kan være årsag til alvorlig sygdom og dødsfald.
Vi anbefaler, at hunde i vores område, som færdes i naturen nær ferskvandsområder og steder, hvor der er mus, rotter, harer og andre gnavere vaccineres. Hvalpen vaccineres ved 12 og 16 ugers alderen derefter hvert år.

Rabies (Hundegalskab): Skyldes et virus, som er årsag til en dødelig og uhelbredelig sygdom. Rabies er ikke påvist hos hund herhjemme i mange år. Skal din hund udenlands, risikerer den at møde sygdommen.  Det er lovpligtigt at den skal være vaccineret og dette skal være attesteret i et pas, der skal følge hunden. I EU gælder, at vaccinationen senest skal ske 3 uger før udrejse. Rabies-vaccinen gives én gang og derefter hvert 3. år. Ikke alle lande har samme regler og dette bør undersøges i god tid før afrejse. Du kan finde rejsereglerne på fødevarestyrrelsens hjemmeside HER

Borreliose (Lymes Disease): Sygdommen skyldes en bakterie, der overføres ved flåt-bid. Borrelia bakterien er udbredt i Danmark. Har man en hund, der færdes meget i skov og udsættes for mange flåter kan det være en god ide at vaccinere mod denne sygdom. Hunden skal vaccineres 2 gange med 4 ugers mellemrum - og derefter en gang årligt. Vaccinationen kan ikke ske samtidigt med andre vacciner. Det er vigtigt at huske at forebygge flåtbid selvom hunden er borrelia-vaccineret, da flåter kan overføre andre alvorlige sygdomme. Som ejer af Berner Sennen hund skal man være ekstra opmærksom på, at denne race er mere udsat for at få sygdommen end andre racer.

Leishmaniose: Dette er en infektion, der overføres med sandfluer. Vi har ikke sandfluer i Danmark og derfor findes sygdommen ikke herhjemme. Det er kun aktuelt at vaccinere, hvis man skal have sin hund med til Sydeuropa. Vaccination skal ske 3 gange med 2 ugers mellemrum inden rejse. Derefter revaccineres en gang årligt.