Kastration af hund

Hanhundens normale udvikling

kønsmodenhed indtræder ved 5-7 mdr. alderen, hvor hanhunden begynder at lette ben og interessere sig for tæver i brunst. 
 

Sygdomsrisiko hos intakte hanhunde

Kryptorkisme: Manglende nedstigning af en eller begge testikler i pungen kaldes kryptorkisme. Risikoen for testikel-kræft er øget hos kryptorkide hunde.De tilbageholdte testikler udsættes lettere for testikeltorsion, (en meget smertevoldende tilstand, hvor testiklen drejer om sin egen akse og derved får forstyrret sin blodforsyning).

Testikelkræft er en af de mest almindelige former for kræft hos hanhunden.

Forstørret prostata: En del intakte hanhunde får problemer med forstørret prostata når de kommer op i alderen. Symptomerne herpå er besvær med at tisse, blod i urinen og besvær med at komme af med afføringen.

Perianalbrok og tumores ved endetarmen: Hos en del af de ældre intakte hanhunde forekommer brokdannelse ved endetarmen og dannelsen af tumores i endetarmsregionen Disse er testosteronafhængige og ses ikke nær så hyppigt hos kastrerede hanhunde.

Forhudsbetændelse: Mange intakte hanhunde har vedvarende forhudsbetændelse, dette skyldes sjældent bakterier men hormonpåvirkning fra testiklerne og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Forhuden kan renses, men tilstanden vil ofte vende tilbage.
 

Adfærdsproblemer hos intakte hanhunde

Overdreven urinmarkering: Dette kan vise sig både på de daglige gåture, hvor hanhunden hele tiden vil snuse efter steder at lette ben. Det kan gøre hunden uopmærksom, og dermed kan det være sværere at arbejde med hunden. Især hos de mindre hunderacer ses trangen til at urinmarkere - også indendørs.

Strejfen: Når hanhunden er opmærksom på løbske tæver i nærheden, kan den finde på at strejfe. Når friheden først er begyndt at lokke, er der en del hanhunde, der strejfer også selvom der ikke er løbske tæver i nærheden – og selv om de kastreres.

Hypersex – adfærd: Nogle hanhunde bliver meget påvirkede af løbske tæver – de bliver urolige, piver meget, de forsøger at komme ud af selv det mindste hul i hækken, og holder stort set op med at spise i kortere eller længere perioder. Nogle hanhunde begynder også at parre på ejers ben eller på tæpper/puder, der ligger fremme.

Øget aggressionsniveau: Testosteron hormonet sammenkædes også med en øget aggressionstendes og der er øget konkurrencemoment/territorialfølelse især i forhold til andre hanhunde.
 

Kemisk kastration - hvorfor og hvordan foregår det? 

Mange vælger kastration af adfærdsmæssige årsager. Men nogen gange kan det være uvist, om de oplevede problemer alene skyldes en hormonrelateret adfærd.  F.eks. kan det være en ide at forsøge kemisk kastration ved aggressiv adfærd, hvor det er uklart om denne adfærd alene skyldes testosteron, eller om der er andre forhold f.eks. angst, som spiller ind.

Suprelorinbehandling: Ved denne metode gives behandlingen via et implantat, der sættes under huden i nakkeregionen. Efter 2 uger stopper testosteronproduktionen. Hanhunden bliver steril og får markant svind af testiklerne efter 6-12 uger. Behandlingen vil derfor både adfærdsmæssigt og funktionsmæssigt være meget lig den effekt, man vil opnå ved operativ kastration. 

Der er to forskellige styrker af implantater så effekten varer 6 eller 12 måneder. Når effekten af implantatet aftager bliver hanhundens testosteronproduktion igen normal – og den kan igen lave hvalpe (dog skal man regne med at fuld fertilitet måske først er til stede efter 12 til 18 mdr.!)

Progesteroninjektion: Progesteron er et af de hunlige kønshormoner. Når dette gives til en hanhund vil det give en vis dæmpning af den kønsrelaterede adfærd. Behandlingen foregår ved en simpel indsprøjtning og virkningen indtræder efter 1-2 uger, men holder kun omkring 1 – 1½ mdr.  Hanhundens testosteronproduktion stopperikke helt og han vil kunne parre og befrugte tæver i denne periode.
 

Selve kastrationen - hvordan foregår det?

Selve indgrebet sker ambulant. Hanhunden skal møde fastende om morgenen. Herefter bedøves den. Testiklerne fjernes via et enkelt snit i bugens midtlinie ovenfor pungen.Hunden hjemsendes på smertestillende behandling. Da der er stor risiko for at hunden slikker i såret, er det nødvendigt at den har en halskrave eller bodystocking på.
 

Hvornår er der effekt af kastrationen?

Testosteron er i kroppen 4 -6 uger efter kastrationen. En nyligt kastreret hanhund kan parre og befrugte en løbsk tæve i de første 4-6 uger efter kastrationen, idet der kan være befrugtningsdygtige sædceller i sædleder og prostata i denne periode.

 

 

Fordele ved kastration

  • Dæmpning af de adfærdsmæssige problemstillinger, der ofte ses hos intakte hanhunde: ”hypersex”adfærd, øget urinmarkering, strejfen, uopmærksomhed, samt øget agressionsniveau.
  • Forebyggelse og behandling af forhudsbetændelse,forstørret prostata, kræft i testiklerne, samt dannelse af perinealbrok/perianaltumores.

Ulemper ved kastration

  • Vægtforøgelse: Kastrerede hanhunde har et lidt lavere stofskifte, og tager derfor lettere på. Det kan sagtens lade sig gøre at holde den kastrerede hund slank - Det kræver blot, at hunden får færre kalorier.
  • Pelsforandring: Hos hunderacer, med lidt længere pels (springerspaniels, flatcoatede retrievere o.lign) er der en tendens til at deres pels bliver mere ”fehårsagtig” og hos alle hunderacer er der en tendens til at der dannes en lidt kraftigere underuld. Dette er dog et mindre problem, som let kan rettes ved trimning/klipning af de berørte pelsområder.

Pris for kastration af hund
excl. krave eller bodystocking 

3.700-4.000 kr.