Vaccination af kat

Der er mange meninger om, hvor lidt og hvor meget vores katte skal vaccineres. Her får du fakta om de sygdomme, vi kan vaccinere imod og vores anbefalinger til vaccinationsprogram.

Kattesyge (felin panleukopeni): Dette er en meget smitsom virus-sygdom, som kan være dødelig for specielt unge katte og killinger. Sygdommen giver appetitløshed, feber, opkastninger og diarre, og som følge af dette, ofte et livstruende væsketab. Vi anbefaler, at alle katte beskyttes mod denne sygdom ved vaccination. Killingen vaccineres 2 gange med 4 ugers mellemrum fra den er 12 uger og derefter hvert 3. år.

Katteinfluenza: er betegnelsen for en smitsom luftvejssygdom hos kat, der giver høj feber, øjenbetændelse, nysen, hosten og appetitløshed. Sygdommen kan skyldes 2 forskellige virus:
  • Felin herpesvirus (felin viral rhinotracheitis): Her kan ovennævnte symptomer desuden ledsages af hornhinde-sår.
  • Felin calicivirus: Katte, som er angrebet af denne virus vil, ofte have mundhulebetændelse med sår på tungen og i mundslimhinden.

Vi anbefaler, at vaccinere alle katte mod disse sygdomme. Killingen vaccineres 2 gange med 4 ugers mellemrum fra den er 12 uger og derefter hvert år.

Katteleukæmi: Denne virus er årsag til en dødelig sygdom, der kan udvikle sig over kortere eller længere tid. Smitten foregår ved blod-kontakt - oftest som følge af katteslagsmål /-bid.
Udekatte er derfor den mest udsatte gruppe. Da vi i vores område jævnligt diagnosticerer leukæmi hos katte anbefaler vi at alle udekatte vaccineres mod leukæmi. Killingen vaccineres 2 gange med 4 ugers mellemrum fra den er 12 uger og derefter hvert år.

Chlamydia: Dette er en bakterie, der giver kronisk øjenbetændelse.  Vaccination anbefales specielt i store kattehold, hvor problemet kan være stort. Men da vaccinationen kun kan reducere symptomerne og ikke udrydder infektionen, anbefaler vi ikke vaccinen i almindeligt kattehold. Killingen vaccineres 2 gange med 4 ugers mellemrum og derefter hvert år.

Kat til vaccRabies (Hundegalskab): Skyldes et virus, som er årsag til en dødelig og uhelbredelig sygdom. Rabies er ikke påvist hos kat herhjemme i mange år. Skal din kat udenlands risikerer den at møde sygdommen. Det er lovpligtigt at den skal være vaccineret og dette skal være attesteret i et pas, der skal følge katten. I EU gælder, at vaccinationen senest skal ske 3 uger før udrejse. Rabies-vaccinen gives én gang og derefter hvert 3. år.  Ikke alle lande har samme regler og dette bør undersøges i god tid før afrejse. Du kan finde rejsereglerne på fødevarestyrrelsens hjemmeside HER